Administrar

(Blog de n'Antoni Mas i Forners) L'endarrer d'aqueix blog és que em servesca, per així dir-ho, de bloc de notes, de documents, de detalls, d'anècdotes i de berbes semblants que sovint em vénen al cap i que -coses de de frissar, de tenir-lo a mil bandes i a cap- se'n van i descompareixen i no tornen pus. No vol dir que siguen res de l'altre món, però qualque cosa hi pot haver d'interessant dins tot aqueix garbuix miscel·lani, referit sobretot a temes sobre els quals treball o en els quals estic interessat. Són fonamentalment qüestions d'història de Mallorca, bàsicament d’època medieval però també d’altres èpoques, com la conquesta feudal i l’assentament de colons cristians –allò que en solen dir “reconquesta” i “repoblació”—, la historia agrària, la història social i econòmica, l’onomàstica en general i l’antroponímia en particular, les migracions de mallorquins al País Valencià en el segle XVII, la cultura popular, el sentiment identitari, la llengua... i tots els que surtin a rotlo. Tothom pot fer ús dels treballs i fotografies (que són dins els "àlbums") sempre que els citi adequadament, indicant-ne com a procedència el lloc on varen ser publicats i aquest blog. Els treballs inèdits i les fotografies han de ser citats fent-ne constar com a procedència únicament el blog.

I llavó venguérem es mallorquins...

amasiforners | 27 Març, 2006 17:34

Fins que es va estendre l’escolarització, i la gent de Mallorca va començar a estudiar història –d’aquella manera que tots coneixem— un dels pocs personatges històrics que coneixia tothom era el rei en Jaume  i l’afer històric per autonomàsia era la conquesta de Mallorca. La repressió o l’autocensura havien fet desaparèixer de la memòria altres fets més incomòdes –i amb conseqüències igualment tràgiques, com la Revolta Forana i les Germanies. De fet, el rei en Jaume, la conquesta i la venguda de Sant Vicent Ferrer eren els únics personatges històrics que (si no m’err, perquè ho escric de cap) que va recollir mossèn Alcover a les seves Rondalles.

 (Segueix)

Un document sobre la imposició del castellà a Mallorca en el segle XVIII

amasiforners | 18 Març, 2006 19:12

És més que probable que els especialistes en el tema coneguen aqueixa referència sobre la imposició del castellà a Mallorca, però jo no ho vaig fer fins fa relativament poc temps, gràcies a l’amabilitat de l’amic  en Sebastià Riutort, arxiver de Muro. En tot cas, sempre ve de nou poder llegir als mateixos documents notícies semblants a les que apareixen a la bibliografia sobre aqueixa qüestió. Es tracta d'un fragment d'unes ordenances, del 1764 (Arxiu Municipal de Muro, llibre 8262, sense foliar), que remetien les autoritats militars de Mallorca als oficials, sergents i caporals de la Part Forana de Mallorca en què els indicaven -en castellà i català- que 

 (Segueix)

Treballs que falten

amasiforners | 17 Març, 2006 17:23

Primer de tot, gràcies a les persones que m'han fet observacions i s'han interessat pels meus treballs. Responc una qüestió que m'han plantejat. No he penjat tots els meus treballs perquè a) n'hi ha que tenen restriccions per ésser publicats o difosos a altres indrets diferents de l'original; b) d'altres els vaig publicar conjuntament amb d'altres persones. Si m'autoritzen a penjar-los, ho faré d'aquí a poc temps. 

Més sobre la República i la Guerra Civil: les gloses

amasiforners | 16 Març, 2006 18:45

Quan a la ciutat de Mallorca la terminologia (i la ideologia) que en podríem dir "clàssiques" de l'esquerra i del republicanisme ja es trobaven ben esteses (i també les de la dreta, és clar!) a molts de pobles de la Part Forana encara es mantenia ben vitenc un llenguatge que remetia a l'oposició entre senyors i pagesos i, també, entre rics i pobres, amb uns mitjans expressius i un lèxic que recorden els que va caracteritzar Edward Palmer Thompson, un dels autors més destacats de la història social britànica.

 (Segueix)

Tothom se'n va a la poblatió de Valèntia. L'emigració mallorquina al regne de València en els segle XVII

amasiforners | 16 Març, 2006 15:24

Un dels temes en els quals faç feina, juntament amb els amics Joan-Lluís Monjo i Mascaró --de Tàrbena-- i Josep Mas i Martí --de Xaló-- és l'emigració de mallorquins al sud del País Valencià, després de l'expulsió dels moriscs (1609) que va tenir com a conseqüència l'aparició d'un bon esplet de viles i llogarets amb una població que, majoritàriament o quasi totalment, procedia de Mallorca, com és el cas de les pobles dels meus companys de recerca (i, sobretot, amics), agermanats oficialment amb el meu --Santa Margalida-- que és d'on procedien bona part o la majoria dels primers pobladors de Tàrbena i Xaló.

 (Segueix)

Recordant la República

amasiforners | 16 Març, 2006 15:23

Ja sé que el tema no és precisament d'història medieval, però no puc estar fora recordar que d'aquí a pocs dies es compleix el 75è aniversari de la proclamació de la Segona República. Una data per commemorar, maldament només siga per tenir present les expectatives --i la voluntat-- de canvi que va generar per tot arreu; per exemple, les que es fan avinents en un discurs d'un batle del meu poble (la vila de Santa Margalida) llegit el 1931.  (Segueix)

Ubicació dels treballs i de les fotografies

amasiforners | 13 Març, 2006 20:15

Ho record: els treballs es troben dins els "àlbums". Si dins qualcun posa que hi ha "0" treballs, obriu-los i cercau dins les carpetes que hi ha dins cada àlbum. Les fotografies --de moment, només del meu poble (Santa Margalida) i de Tàrbena i Xaló, que és com si ho fossen-- són dins l'àlbum amb aqueix nom.

Benvingut al teu blocad modum maioricensem

amasiforners | 12 Març, 2006 01:23

Ja tens el teu propi bloc. Per començar a escriure-hi pots accedir a l'administració amb el teu nom d'usuari i la teva clau. Aquest missatge surt per defecte i el podràs esborrar o subtituir pel teu propi missatge de benvinguda. Atenció: si obres un nou diari i no fas cap mena d'aportació l'esborrarem sense previ avís.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS