Administrar

(Blog de n'Antoni Mas i Forners) L'endarrer d'aqueix blog és que em servesca, per així dir-ho, de bloc de notes, de documents, de detalls, d'anècdotes i de berbes semblants que sovint em vénen al cap i que -coses de de frissar, de tenir-lo a mil bandes i a cap- se'n van i descompareixen i no tornen pus. No vol dir que siguen res de l'altre món, però qualque cosa hi pot haver d'interessant dins tot aqueix garbuix miscel·lani, referit sobretot a temes sobre els quals treball o en els quals estic interessat. Són fonamentalment qüestions d'història de Mallorca, bàsicament d’època medieval però també d’altres èpoques, com la conquesta feudal i l’assentament de colons cristians –allò que en solen dir “reconquesta” i “repoblació”—, la historia agrària, la història social i econòmica, l’onomàstica en general i l’antroponímia en particular, les migracions de mallorquins al País Valencià en el segle XVII, la cultura popular, el sentiment identitari, la llengua... i tots els que surtin a rotlo. Tothom pot fer ús dels treballs i fotografies (que són dins els "àlbums") sempre que els citi adequadament, indicant-ne com a procedència el lloc on varen ser publicats i aquest blog. Els treballs inèdits i les fotografies han de ser citats fent-ne constar com a procedència únicament el blog.

Una figuera martinenca de l'any 1421

amasiforners | 08 Setembre, 2015 17:28

Sovint hi ha paraules, dites o noms que, és segur perquè les deim espesses vegades, fa l'efecte que no deuen ser gaire antics, però que -tanmateix- hi ha pics que ho són ferm o que almanco no són gens novells. Mostra d'això són el nom de castes o de varietats de fruits, d'arbres o d'altres vegetals, com la figuera martinenca que apareix mentada a 1421 a Santa Margalida (una "figuera martinencha d’en Pere Vel").

A un temps, sobretot a l'edat mitjana, a segons quines contrades de Mallorca, com les sorts de la pagesia del Pla i del Llevant, no hi havia gaire arbres. Eren, per així dir-ho, un element que resultava fàcilment observable dins el paisatge, el primer que atalaiaven dins aquelles planures de camps oberts. Això explica que trobem els arbres fent de fita de parcel·les o que servissen per identificar el tros de terra aquí on eren, com és el cas d'aqueixa figuera martinenca. No em vendria gens de nou (no ho puc assegurar, però) que aqueix document que trec a rotlo fos una de les referències més antigues de les d'aqueixa casta. He vist (no sé si la referència és exacta ni en quin document es basa, però això no lleva que puga ser  certa) que n'hi ha una de mentada a 1259 (vegeu-ho ací). Si això és així, resulta plausible pensar que aqueix nom, per l'antigor d'aqueixa primera referència (1259), i per l'estructura lingüística (Martinenc és un llinatge català), ja devia existir a Catalunya abans de 1229 i que degué arribar a Mallorca amb els pobladors catalans que s'hi instal·laren en les primeres dècades posteriors a la conquesta. Però també es podria tractar d'un mot nat a Mallorca mateix, format a partir de l'antropònim d'un dels posseïdors dels terrenys on hi havia la figuera, o dels pagesos que els conraven. No ho sé. Possiblement no ho sapiguem mai; en tot cas, vet ací la referència del document:

1421, febrer, 4.- “A 4 de fabrer Donatió feta per Matheu Mestra en favor de Nadal Mestra en poder de Joan Tarriola notari". Es tracta de donacions de béns situats a Santa Margalida. En un fragment de l'acta (que és incompleta) podem llegir que un dels béns que donaven estava situat “pertiendo del portel del cap de le peret tayant per lo marge eundo a la era del cap del marge de le hera e va al cap de la vinya e figuera martinencha d’en Pere Vel fily d’en Mertí Vey”   (ACM)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS