Administrar

(Blog de n'Antoni Mas i Forners) L'endarrer d'aqueix blog és que em servesca, per així dir-ho, de bloc de notes, de documents, de detalls, d'anècdotes i de berbes semblants que sovint em vénen al cap i que -coses de de frissar, de tenir-lo a mil bandes i a cap- se'n van i descompareixen i no tornen pus. No vol dir que siguen res de l'altre món, però qualque cosa hi pot haver d'interessant dins tot aqueix garbuix miscel·lani, referit sobretot a temes sobre els quals treball o en els quals estic interessat. Són fonamentalment qüestions d'història de Mallorca, bàsicament d’època medieval però també d’altres èpoques, com la conquesta feudal i l’assentament de colons cristians –allò que en solen dir “reconquesta” i “repoblació”—, la historia agrària, la història social i econòmica, l’onomàstica en general i l’antroponímia en particular, les migracions de mallorquins al País Valencià en el segle XVII, la cultura popular, el sentiment identitari, la llengua... i tots els que surtin a rotlo. Tothom pot fer ús dels treballs i fotografies (que són dins els "àlbums") sempre que els citi adequadament, indicant-ne com a procedència el lloc on varen ser publicats i aquest blog. Els treballs inèdits i les fotografies han de ser citats fent-ne constar com a procedència únicament el blog.

Els mallorquins segons google

amasiforners | 22 Setembre, 2015 07:22

Els estereotips, diuen, són injusts. I és ver, perquè no són altra cosa que la imatge que té segons quina gent sobre el comportament, qualitats i defectes d'un col·lectiu, formada per mor d'així com són o del que fan una fracció -que se suposa que és la majoritària o la més característica- d'aqueix grup humà. Però això no lleva que no puguen tenir part de raó, o molta, d'així com són molts, per ventura la majoria, dels membres de la col·lectivitat que són objecte i subjecte dels estereotips.

Fins a quin punt són certs i fins a quin punt són falsos és tota una altra qüestió, que ara no pertoca treure a rotlo i que tampoc ho duc endarrer. En tot cas, crec que podrem sobreviure tots quants som sense treure'n el net avui mateix.

Bé: tot quan he dit fins ara és perquè en un grup de facebook, sobre paraules mallorquines (https://www.facebook.com/groups/paraulesmallorquines/?fref=nf) hi hagut una persona que ha tengut la idea de cercar, en castellà, "los mallorquines son". Les paraules que més freqüentment han estat associades a la cerca (i que podem considerar els estereoptips vigents sobre el caràcter mallorquí) no li han agradat gens ni mica. 

A mi m'han vengut de nou i així és que he tornat a fer la cerca. Els resultats només han mudat una mica, però encara m'han vengut més de nou i -ho reconec- m'han fet venir un rialla. Vos aferr una captura de la imatge, perquè vegeu quins han estat, i a quines paraules ha associada la cerca "los mallorquines son" segons quina gent que escriu en castellà. La cosa per ventura no és representativa, ja ho sé, però és ben il·lustrativa de la imatge que té aqueixa gent dels mallorquins i del nostre caràcter. Ho dic per les connotacions ideologicoidentitàries i sociopsicològiques (quins mots composts més curts; visca l'IEC!) de la qüestió. En fi, germanets, així ens veu i així ens veu molta de gent (i que en demana parer, o confirmació, a al Gran Germà Google)...

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS